Dekker/Slooff-orgel

P1300389

Het orgel in de ontmoetingshal werd oorspronkelijk gebouwd door de fa. Dekker uit Goes voor de Gereformeerde Kerk in Ouderkerk aan den IJssel. Het instrument werd gebouwd als een éénklaviers pneumatisch orgel.
Het orgel werd op 25 november 1915 in gebruik genomen.

Het orgel had bij de oplevering één klavier met vermoedelijk de volgende dispositie:

Manuaal
Bourdon 16’
Prestant 8’
Gamba 8’
Holpijp 8’
Violon 8’
Octaaf 4’
Aeoline 4’
Fluit 4’
Cornet III – IV

Tot de watersnoodramp in 1953 is het orgel in deze vorm blijven staan. Bij de ramp werd het orgel echter beschadigd,  waarna het in 1955 werd vernieuwd door de Firma Slooff in Ouderkerk aan de IJssel.
Na de verbouwing en vernieuwing was de oorspronkelijke dispositie verdeeld over twee klavieren met pedaal. De registers Violon 8’, Aeoline 4’ en Cornet waren verdwenen. Daarvoor in de plaats waren gekomen een Roerfluit 8’, Quint 2 2/3’, Octaaf 2’ en een Mixtuur. De Bourdon stond waarschijnlijk vanaf dat moment in het pedaal.
Het orgel heeft tot 1980 in deze kerk dienst gedaan. Het orgel werd verkocht aan de heer Vlot uit Dordrecht, die het een goed jaar opgeslagen liet liggen. Vervolgens is het verkocht aan de Oud-Gereformeerde Gemeente in Nederland in Dordrecht, waar het van 1981 tot 1996 dienst heeft gedaan.
Het orgel was tot 1996 in onderhoud bij Scheuerman orgelbouw in Rotterdam.
In 1996 is het orgel (met uitzondering van de Subbas, Holpijp en Quint) verkocht aan de Gereformeerde Gemeente in Vlaardingen. Bij de overplaatsing naar de ontmoetingshal van de Sionkerk is om verschillende redenen besloten een nieuwe orgelkas te vervaardigen. De nieuwe orgelkas is een ontwerp van Herman den Hollander. De toenmalige orgelcommissie van de Sionkerk heeft het instrument in eigen beheer overgeplaatst en opgebouwd in de ontmoetingshal.
Tijdens de werkzaamheden aan het orgel is het mogelijk geworden om de drie ontbrekende stemmen aan te schaffen. Het aangeschafte pijpwerk (stamt ongeveer uit dezelfde periode als het oorspronkelijke Dekker pijpwerk) is afkomstig uit een Verschueren-orgel in Neer. In plaats van de Quint is nu gekozen voor een Nasard 2 2/3’.
Op 13 september 1997 is het Dekker/Slooff-orgel in gebruik genomen met een bespeling door de toenmalige vaste organisten van de Sionkerk: Gerrit Kruidenier, Joop Poot en Jan van Roon.

Tot slot de huidige dispositie.

Manuaal I Manuaal II Pedaal
Prestant 8’ Holpijp 8’ Subbas 16′
Roerfluit 8’ Gamba 8’
Octaaf 4′ Fluit 4’ Koppels en Speelhulpen
Mixtuur II – III Nasard 2 2/3’ Man.I – Man.II
Octaaf 2’ Ped. – Man.I
Ped. – Man.II
Man.I – Sub.II
Tremulant
Tutti

Reacties zijn gesloten.